Apotheek Motké-Poels

Nieuwe Prinsenkade 27 4811 VC Breda Tel:076-5215481 Fax:076-5222027

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > artemether met lumefantrine

Inhoud

artemether met lumefantrine

Artemether met lumefantrine is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in de lever en het bloed.

Artsen schrijven het voor bij malaria.

Wat doet artemether met lumefantrine en waarbij gebruik ik het?

Malaria

Oorzaak
Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet. Deze parasiet komt via de steek van een besmette mug in het bloed.

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze het volwassen stadium bereiken, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken.

Verschijnselen
Als de parasiet in de rode bloedcellen zit, ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken.

Er bestaan verschillende soorten malariaparasieten. Het ziekteverloop is afhankelijk van de soort parasiet. Malaria tropica komt het meest voor en verloopt het hevigst. Deze wordt veroorzaakt door de malariasoort falciparum.

Een malaria-aanval behandelen
U merkt dat u malaria heeft als u last krijgt van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree.

Koortspieken met daartussen perioden waarin u geen koorts heeft zijn typerend voor malaria. Gebruikte u medicijnen om malaria te voorkomen en krijgt u toch malaria? Dan hoeft u geen koorts op te merken en heeft u soms alleen een grieperig gevoel.

Raadpleeg altijd bij griepverschijnselen een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent na uw reis naar de tropen. Een malaria-aanval kan namelijk nog weken of maanden na terugkomst optreden.

Uw arts zal u een medicijn voorschrijven om de parasiet te bestrijden. Bij malaria tropica kan dat de combinatie zijn van artemether en lumefantrine. Ook bij malaria quotidiana kan de combinatie artmether en lumefantrine soms worden toegepast.

Soms wordt dit medicijn gebruikt als vervolg op een behandeling met injecties om er zeker van te zijn dat alle malariaparasieten worden gedood.

Lees meer over malaria . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en duizeligheid

    Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn, verminderde eetlust en diarree

    Het kan helpen de tabletten met wat voedsel in te nemen.

  • Hartkloppingen

  • Vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en spierpijn

    Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Slapeloosheid of juist slaperigheid

    Als u hier last van blijft houden, neem dan contact op met uw arts.

  • Huidklachten, zoals jeuk en uitslag

  • Zenuw- en spieraandoeningen, zoals tintelingen of een doof gevoel in armen of benen, onregelmatige en onhandige beweginge van de armen en benen, verminderd pijngevoel en spierzwakte

    Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Meer kans op hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk en galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst.

    U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor artemether en lumefantrine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik artemether met lumefantrine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Een malaria-aanval vormt een groot risico voor zowel de moeder als de ongeboren baby. Het is daarom erg belangrijk dat de malaria wordt behandeld. Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap (tweede en derde trimester). En er zijn geen aanwijzigingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem de tabletten met voedsel of een zuiveldrank in. Het medicijn wordt het best opgenomen met vetrijk voedsel, de warme maaltijd bevat dit het meest. In zuiveldranken zit ook genoeg vet. Bovendien heeft u dan ook minder kans op misselijkheid en buikpijn.

Moet u binnen een uur na inname overgeven, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Hoe lang?
Meestal moet u gedurende 3 dagen in totaal 6 keer 1 of meer tabletten slikken op vaste tijdstippen.

Terug naar overzicht